Något om tonsättaren

Gerard Odencrants, född i Göteborg 1888. Praktiserande läkare i Stockholm från 1927 till sin död 1967. Studerade piano redan i 10-årsåldern bl a för Ruben Liljefors, senare studier i Berlin. Som pianist och ackompanjatör framträdde han ända in på 1960-talet.

Bland dem han hjälpte att instudera verk var vår storsångerska Göta Ljungberg. Bland instrumentalverken som han under årens lopp komponerade kan nämnas en stråktrio, en orkerstersvit samt pianostycken.
Men det väsentligaste är sångerna av vilka ett urval är representerade på denna skiva.

Hur det kunde gå till när Gerard fick sina idéer har han berättat om i sin dagbok:

Så den 6.2.07 kom det en liten pianosak som Liljefors tyckte var riktigt bra, och Fritiof L-m beställde en sång. Det blev Den fagraste dröm.
Så en dag på skolvägen kom en mollmarsch av sig själv... var gång jag
vände kom ett litet nytt motiv.
Jag hade velat ha dem framförda men ville ändå inte...
Om jag känner hur en dikt är levande men inte går att få fatt i lär jag mig den utantill, sen hängs tonerna upp som på ett snöre…

Detta blev många citat, men för oss som varit inblandade i denna skivinspelning är de ganska belysande.
Som skicklig läkare och människovän var han vida känd, men vad andra kanske inte vetat om är hans betydelse som tonsättare med både allvar och humor.

Hans musikaliska ”blyghet” förbjöd honom att offentligen göra propaganda för sina egna kompositioner. En blygsamhet som var helt onödig.
Jag vet en gång när vi tillsammans skulle se på hans sånger hur jag bland massorna av sånger fick tag i Faust i sättning för sång och piano. Jag satte mej och spelade igenom sångerna och ”tjyvläste”. Då kom Gerard fram till flygeln och säger: ”Den här skulle jag vilja fullborda och instrumentera innan jag dör.” Sedermera berättade han att det varit hans livsdröm att kunna göra det, men tiden hade inte räckt till.

Nu blev det inte honom förunnat, men de sånger som finns på skivan torde övertyga vem som helst om att vi i Gerard Odencrants inte bara ägde en storartad läkare och människa utan också en mycket fin komponist. Jag tycker han har ”hängt upp sina toner på ett snöre” som verkligen håller.
I alla väder och tider.

Hans Eklund
Tonsättare